Foto: Tommy Ellingsen
Det handler om så mye mer, og når man er uenig i premissene for debatten blir det vanskelig å gjøre den enkel, sier Camilla Moneta.
Kritikken fra «Arkitekturopprøret» går på at dagens arkitektur er monoton, stygg og lite menneskevennlig. De etterlyser vakker arkitektur og gode byrom. Men hva som er stygt og pent forandrer seg litt med tiden, og hva man som samfunn er enige om er fint og ikke, påpeker Moneta.
LYTT HER:
Det som ikke ble likt i sin tid, det digger vi nå
I følge Moneta er mange av oss litt nostalgiske, noe som ofte bunner i et behov for trygghet. Psykologiske prosesser påvirker også hvordan vi oppfatter omgivelsene.
– Det vi kjenner fra før, det vi har sett ofte, det vi er familiære med kan vi også mye lettere like. (…) Det å snakke om stygt og pent blir derfor en større diskusjon. Hvilke mekanismer gjør at jeg liker det? Hva er det som gjør at noe oppfattes som pent nå, men som ikke ble oppfattet som pent tidligere? Eller omvendt. Det som ikke ble likt i sin tid, det digger vi nå.
I tillegg handler det om hva man sammenligner det med, hvilke muligheter og begrensninger som eksisterer og hvilke oppgaver arkitekturen skal løse. Og oppgaven løses ikke med de samme verktøyene som det gjorde før, understreker hun.
Tid er penger
Mange tenker nok at det er arkitektene som bestemmer nøyaktig hvordan et bygg skal se ut, men det stemmer ikke. I følge Moneta varierer fokuset på betydningen av arkitektur veldig, og er avhengig av om byggherren ønsker å få til et bygg som ikke bare fyller en funksjon eller oppgave, men som også har god arkitektur.
– Det er en kjent problemstilling for arkitekter. Det å skape noe av kvalitet tar tid. Tid er penger. Og de pengene er ikke alltid til stede i et prosjekt. En stor frustrasjon for arkitekten kan være at man ser at det er potensiale for å gjøre det enda finere og bedre, med bedre detaljering, bedre proporsjoner og bedre materialer. Arkitekter er vant til å jobbe med veldig stramme rammer og jobben vår er å løse det så bra som mulig innen disse rammene. Men når rammene blir mye strammere enn de trenger å være, får man heller ikke de fine bygningene man kunne fått.
Bygg i dag er mye mer komplekse enn de var for 100 år siden. Det stilles helt andre krav, som også gjør at byggene blir dyrere å bygge.
– Vi (arkitektene) har ikke fritt spillerom, men vi prøver iherdig å få til så mange gode kvaliteter som vi kan. Hver gang, avslutter Moneta.
Om Norske Arkitekters Landsforbund (NAL)
Norske arkitekters landsforbund (NAL) er en fagideell medlemsorganisasjon for arkitekter i Norge som ble stiftet i 1911. De arbeider for å fremme god arkitektur og arkitekters felles interesser, og samarbeider med en rekke offentlige og private institusjoner for å bedre rammebetingelsene for arkitektur. Medlemmmene omfatter cirka 3780 arkitekter i privat og offentlig sektor, samt cirka 500 studenter.
Tidligere episoder:
SESONG 2
# 7 Hvordan kan vi jobbe sammen for å skape gode bomiljøer?
Stina Låstad | Nettverksleder i Pådriv
# 6 Hva skal til for at Norge blir gode på sirkulærøkonomi?
Bjørn K. Haugland | Administrerende direktør i Skift – næringslivets klimaledere
# 5 Hvordan kan kunstig intelligens og kvanteteknologi endre måten vi bygger byer på?
Fredrik Syversen | Direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge
# 4 Har vi mistet respekten for maten?
Andreas Capjon | Daglig leder i U.Reist og tidligere bybonde
# 3 Snart kan du ta søndagsturen på taket av Oslo
Bente Lier | Generalsekretær i Norsk Friluftsliv
# 2 Norsk Eiendom vil mer enn regjeringen – ber om både pisk og gulrot
Tone Tellevik Dahl | Adm.dir Norsk Eiendom
# 1 40 nye elbilmodeller blir lansert i 2021. Bidrar de til å nå klimamålene?
Christina Bu | Generalsekretær Elbilforeningen
SESONG 1
# 1 Tør du bo 40 etasjer under bakken
Eirik Norman Hansen | Teknologioptimist
# 2 Kunne du tenke deg en selvreparerende bil?
Sigrid Bratlie | molekylærbiolog og forfatter av boken “Fremtidsmennesket”
# 3 Skaper fortetting en bedre by?
Erling Fossen | CEO i Oslo Metropolitan Area
# 4 Hvordan forflytter vi oss i fremtiden?
Bernt Reitan Jenssen | CEO i Ruter
# 5 Er Norge klare for EUs Green Deal?
Katharina Bramslev | Daglig leder i Grønn Byggallianse
# 6 Har byggenæringen noe å lære av bilbransjen?
Anne Sigrid Nordby | Fagansvarlig sirkulære bygg i Asplan Viak
“Morgendagens by” er en podcastserie der vi snakker med fagfolk som har et brennende engasjement for bærekraft, fremtiden og smarte teknologiske løsninger innen mobilitet, by- og stedsutvikling, sirkulærøkonomi og helse. Vi stiller spørsmål til hvordan byene våre vil se ut i fremtiden, og hvordan samfunnet kan bli både smartere og bedre.