Feminisme slik du aldri har tenkt på det før
Sissel T. Engblom (Administrerende direktør hos AT Plan & arkitektur AS) har vært urbanist siden 90-tallet. Byplanlegger mener du, spurte venner da hun brakte med seg uttrykket hjem fra Øresunds-området hvor hun i 10 år hadde utviklet pilotområder for bybeltet Malmø-København. Definitivt ikke. Oppveksten i New York og London hadde allerede gitt henne et verdifullt perspektiv på Nordens byer og samfunn. For Engblom betyr nemlig begrepet urbanisme en multikulturell forståelse av urbant liv – urbanisme handler om mennesker, om å skape kvalitet i hverdagslivene våre og en mer bærekraftig fremtid.
– Mange tror at fremtidens humane byer kan bygges på nye teknologiske løsninger. Men det kommer ikke til å skje. Derimot vil vi se et mindre humant bysamfunn i framtiden dersom vi lar teknologiske oppfinnelser bli «svar» så vi slipper å endre vår lite bærekraftige livsstil. Og da tenker jeg ikke bare klimakrisen, men vår største folkesykdom: ensomhet. Ifølge SSB er de mest utsatte for denne folkesykdommen kvinner, eldre og ungdommer. I en digitalisert framtid vil vi se at behovet for medmenneskelig kontakt og inkludering vil øke. Derfor er byen som møteplass vår mest samfunnsnyttige oppfinnelse, den mest effektive «maskinen» for å lykkes med dette.
Reserver din plass – kjøp billett!
– Til tross for at det bor flere kvinner enn menn i byer, føler de seg ikke like trygge og eller inkluderte. Forskning viser at det er flest gutter og menn som oppholder seg i parker og på torg i byene våre. Kvinner har større behov for opplevd trygghet, behov for andre typer møteplasser, mobilitet, og rekreasjon enn det som er blitt standard. Du kan bygge så mange grønne tak og vegger, sette inn så mange selvkjørende biler og busser du bare vil, men så lenge halvparten av befolkningen holder seg unna, er ikke byen human. På Manhattan i New York har de hatt opptelling 2 ganger i døgnet over en lengre periode i Bryant Park for å se hvem som besøker parken, og det viser seg at det ofte blir flest menn, og da holder kvinner og eldre seg unna. Mønsteret brytes først når man går inn aktivt og omprogrammerer med aktiviteter rettet mot kvinner. Dersom det ikke er bevissthet omkring dette i visjoner for, og dermed planleggingen av, våre fremtidige byer så kommer vi til å fortsette å skape for lite attraktive steder. Den gode nyheten er at dette er det lett å lykkes med når man forstår strukturene og metodene.

De Eldste er de nye Smarte
Ifølge Engblom vil ikke fremtidens byer være proppfulle av hipstere som plikker på høytekno men snarere et boom av eldre mennesker som trenger folk rundt seg. Med bakgrunn fra Oslo Sporveier, NSB og Oslo kommunes plan- og bygningsavdeling er hun sikker i sin sak:
– Vi må bruke teknologi og digitalisering på en klokere måte. Behovet til byens folk bør være utgangspunktet, med mål om en mer sosial, trygg og enkel hverdag. Digitale tjenester må være så intuitive at 100-åringer med nedsatt syn og hørsel skjønner det, byrom så attraktive og trygge at også eldre mennesker vil være der, året rundt. Det skal være trygt og sosialt å forflytte seg fra A til B, en opplevelse i seg selv. For mange eldre er det å gå ut for å poste et brev, kjøpe en billett eller brød selve opplevelsen som de er ute etter, ikke varen i seg selv. Her bommer mange nye tekniske «svar». For å komme opp med de beste løsningene må vi derfor ha med flere perspektiv enn de teknologiske og kortsiktig økonomiske, vi må forstå det sosiale behovet i hverdagslivet til folk.
– Steve Jobs fant ikke opp Iphonen alene, men det var han som definerte visjonen og målet. Jeg husker ikke ordrett, men han sa til sine tekniske medarbeidere noe sånt som «Vi skal skape en telefon som skal være så enkel at selv bestemoren min syns den er fin og lett å bruke.» Dermed lanserte Apple sin Iphone i 2007, og resten er historien. Jeg tror vi må tenke på samme måte når det gjelder byer i framtiden, hvem er egentlig smarte byer for? Vi må omdefinere hva som er målet og hva som er midlet, ellers gjør Norge nok en DAB fadese. Den romantiseringen av tekno løsning medførte at halvparten av befolkningen vår mistet radioen over natta, og det var kanskje de som trengte den aller mest.

Verdiene som seiler oss hus forbi
Sissel T. Engblom mener Evolve Arena er en viktig konferanse av flere årsaker. Her kommer store sentrale selskaper og aktører; mennesker som sitter med avgjørende beslutningsevne og handlekraft til å samskape premisser for å lykkes med framtidens norske byer og verdier.
– De fleste norske byer, særlig de mellomstore og små, ser stadig etter ferdige eksempler som de kan ta blåkopi på. Mitt budskap er det motsatte; den nye norske grønne oljen er å satse på det som er helt unikt for hver norske by; Tell the Story! Identitet og branding av dette er like viktig for å attrahere og beholde nye innbyggere, investorer og næringer som det er for å få turistene til å velge Norge.
– Jeg jobber en del med mellomstore byer i Sverige og Norge for tiden; de med cirka 20 000 – 60 000 innbyggere. Generelt de samme utfordringene går igjen med tomme lokaler i sentrum, dread spread boliger og drømmen om at butikkene skal returnere fra handelsenteret ved motorveien. Men løsningene er unike; å se fremover og utnytte nye muligheter, skreddersy strukturer for å skape møteplasser i folks hverdag og basere dette på stedets karakter. Generelt kan man si at noen mennesker er eksperter på å tappe byene sine for kraft, mens jeg jobber med å skape kraft og nytenkning – min misjon er å hjelpe beslutningstakere å se hvordan de skal ta vare på gullet i byene sine.
– Turisme i Norge er et forbigått kapittel i vår byutvikling og noe jeg vil sette på agendaen. Vi nå tenke nytt om byens rolle for våre gjester til landet. Skal vi i en tid med klimakriser fortsette å invitere våre turister ved å satse på bilbaserte turistveier og cruisenæringen, som forsyner seg gratis av naturområdene mellom våre regionale motor som skal være byene? Mens byer strever med tomme lokaler i sentrum og lite arbeidsmarked, seiler cruisebåtene forbi med passasjerer som spiser, sover, bader og kanskje ser en film om Norges kultur ombord. Utover de klimatiske katastrofene denne type turisme er, så går våre Norgesvenner glipp av norsk kultur. For å endre på dette, må vi fortelle unike historier om byen vår – gi den identitet. I fremtiden må vi løfte ansiktet vårt utad, by på kulturelle opplevelser og satse på bærekraftig mobilitet. Turisme er den grønne oljen vår – og Norge er hot!
Så hva menes med Cex? Få med deg Engbloms foredrag på Evolve Arena i november 2021, så får du svaret. Dette er framtiden.
Skrevet av: Ann-Sophie Stene