Harlad Dobloug rektangulær

– Dagens helsevesen er mye bedre enn det vi får i fremtiden.

Harald Dobloug er utdannet lege og spesialist på digitale helsetjenester. Møt han i podcasten Morgendagens By og på The Edutainment Tonigh Show.

Harald Dobloug er utdannet lege og er med-gründer av Maja, en digital helsetjeneste for kvinner. Ideen bak Maja startet med å finne en løsning på ubehaget mange føler ved å snakke om helseproblemer ansikt til ansikt. Harald har tidligere praktisert som ortopedisk kirurg og er i dag en av de i Norge med lengst erfaring innenfor digitale helsetjenester.  

LYTT HER:

Leger i dag bruker under 50% av tiden sammen med pasienter 
Harald Dobloug mener teknologi vil bli mer vanlig i helsesystemet i fremtidens samfunn. Vi kommer til å se mindre og mindre av legen både fordi teknologi vil bli såpass utbredt, men også fordi vi som samfunn står overfor en utfordring: det blir økt mangel på helsepersonell. Harald mener dagens teknologi er i full stand til å løse store deler av de tidkrevende byråkratiske utfordringene helsevesenet støter på i dag. “Teknologien vi har i dag er mer enn bra nok til å få mer ut av helsepersonellet”, forteller Harald og påpeker at det ikke handler om at man skal jobbe hardere eller mer, men at dagens teknologi kan bidra til at legene får mer tid sammen med pasientene”.  

I dag er leger i en situasjon hvor de bruker lite tid på pasienter og mye tid på byråkratiske oppgaver og papirarbeid. Dette er ikke hensiktsmessig. 

Harald Dobloug

Maja er en del av The Edutainment Tonight Show på Evolve Arena. Sjekk progammet 

Hvor villig er folk til å sette helsa over personvern? 
I dag er vi totalt avhengige av smarttelefoner og teknologi som samler enorme mengder persondata. En skulle tro at om all denne informasjonen ble gjort tilgjengelig for legen, ville man kunne behandle pasienter raskere og bedre, og kanskje jobbe mer forebyggende. Men Harald Dobloug er skeptisk. Han tror ikke mengden informasjon er sentralt, men kvaliteten på informasjonen er viktigere. “Dessuten tror jeg ikke vi har lyst til at legen skal vite absolutt alt om oss. Hadde vi gitt komplett innsyn i helsedata hadde vi følt oss veldig naken, en følelse vi ikke liker”, forteller Harald.  

– Vi må bli flinkere til å bruke teknologien vi har 
Som nevnt mener Dobloug at dagens teknologi er mer enn god nok til å gjøre store forbedringer i dagens helsevesen. Og han er også opptatt av å satse på det offentlige helsevesenet. Men han etterlyser et bedre samarbeid med det private. Han mener det offentlige har såpass knappe ressurser at innovasjon vil skje i det private helsevesenet, rett og slett fordi de har kapasiteten og kapitalen til å tenke nytt. Han understreker at han ønsker at det offentlige helsevesenet skal bli flinkere til å inkorporere teknologi som fungerer.  

Jeg er en motstander av et todelt helsevesen. Når det kommer til helse, skal alle behandles likt. 

Harald Dobloug

Enormt behov for teknologisk forbedring 
Vi vet at mangel på helsepersonell vil øke med årene. I dag har vi overskudd og kapasitet til å ta vare på de som trenger det, men fremtiden bekymrer Harald. “Eldre kommer aldri til å ha det like fint som de har det nå”, sier Harald på spørsmål om hvordan helsetjenester vil se ut i fremtiden, og forteller om mulighetene sykehjem og omsorgsboliger har fremover. “Det vil bli vanligere med “smarte” sykehjem og omsorgsboliger hvor mye av overvåkning skjer av utstyr og teknologi”, sier Harald. Han tror vi i fremtiden har kamera som gir beskjed til sykepleier dersom en pasient har falt eller ikke beveget seg på en stund. Han mener også at vi vil kun måle blodtrykk, temperatur og andre kritiske indikatorer som sier ifra når en pasient er i ferd med å bli syk.  

Er kontinuerlig teknologisk overvåkning av helsen løsningen på fremtidens kapasitetsutfordring? 
I dag går vi statistisk sett til legen 2-3 ganger i året, mens de andre dagene er vi overlatt til oss selv. Harald håper vi kan implementere en teknologi som kontinuerlig kan overvåke kroppen og si ifra til legen når vi er i ferd med å bli syke. Denne slags teknologi reiser åpenbart et etisk og juridisk dilemma, men Harald har troen på at vi vil finne en lønnsom løsning. Denne teknologien er blant annet brukt på kuer i dag. Kuer har en tendens til å henge med hodet når de er i ferd med å bli syke. Derfor bruker vi i dag en teknologi som gir beskjed til veterinærer før kuer blir syke. Harald mener slik teknologi vil bli vanlig i humanmedisin i fremtiden, så lenge folk kan være trygge på at helsedata ikke kan bli brukt av andre og at dersom vi får muligheten til et informert samtykke, vil vi tillate det.  

LES MER

“Cex and the city”

Feminisme, Alderisme, Tekno Futurisme. Sissel T. Engblom forteller hva vi skal tenke på når vi planlegger fremtidens byer – morsomt, innsiktsfullt og med glitrende eksempler vi kjenner oss meget godt igjen i.

Les mer »
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena