BKH_medfilter

Hva skal til for at Norge blir gode på sirkulærøkonomi?

Overgang til en sirkulær økonomi krever en endring i forretningsmodellen. Nylig lanserte Skift – Næringslivets klimaledere, i samarbeid med SINTEF, Deloitte og WWF, noe de kaller «Ti prinsipper for et mer bærekraftig næringsliv». Der peker de på de ti viktigste elementene som skal til for å snu en forretningsmodell fra å være lineær til å bli sirkulær.

Vi har snakket med Bjørn Kjærand Haugland, administrerende direktør i Skift – Næringslivets klimaledere, et initiativ som samler norsk næringslivs fremste pådrivere for utslippskutt. Haugland er anerkjent både i Norge og internasjonalt i debatten rundt bærekraft, næringsliv og klimaløsninger. I denne episoden av «Morgendagens by» gir han deg interessante refleksjoner rundt overgangen til et sirkulært samfunn.

Hør mer om hva som skal til for at Norge blir gode på sirkulærøkonomi, og hvordan sirkulærøkonomien påvirker fremtidens arbeidsplasser, næringslivet og oss som enkeltmennesker.

LYTT HER:

Skift Norge er et næringsdrevet klimainitiativ med formål om å gå foran og vise hvilke forretningsmuligheter som ligger i overgangen til nullutslippssamfunnet og være en pådriver for at Norge når sine klimamål innen 2030.

Sjekk ut “10 prinsipper for et mer sirkulært næringsliv”
Les også rapporten «The Circularity Gap report Norway” som viser at Norge kun er 2,4 % sirkulært.

– Jeg tror du vil lære mer om sirkulærøkonomi om du snakker med din bestemor, enn hvis du snakker med en ung ledelseskonsulent som ser på dette som noe helt nytt. Generasjoner før oss har lært å leve med begrensede ressurser (…). Utfordringen ligger i å trenge inn og bryte et perspektiv som, de som i stor grad leder næringslivet i dag, er oppvokst med. De må se mulighetene i sirkulærøkonomi, og tenke at vi gjør det for oss selv, og vi gjør det fordi vi blir mer konkurransedyktige, sier Bjørn K. Haugland.

Markedet kommer til å gå i denne retningen. Vi må omstille oss og vi må bruke regulering, skattesystemet og avgiftssystemet for å få til denne omstillingen (…). Jeg tror vi har det beste foran oss, avslutter Haugland.

Tidligere episoder:


SESONG 2

# 5 Hvordan kan kunstig intelligens og kvanteteknologi endre måten vi bygger byer på?
Fredrik Syversen | Direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge

# 4 Har vi mistet respekten for maten?
Andreas Capjon | Daglig leder i U.Reist og tidligere bybonde

# 3 Snart kan du ta søndagsturen på taket av Oslo
Bente Lier | Generalsekretær i Norsk Friluftsliv

# 2 Norsk Eiendom vil mer enn regjeringen – ber om både pisk og gulrot
Tone Tellevik Dahl | Adm.dir Norsk Eiendom

# 1 40 nye elbilmodeller blir lansert i 2021. Bidrar de til å nå klimamålene?
Christina Bu | Generalsekretær Elbilforeningen

SESONG 1

# 1 Tør du bo 40 etasjer under bakken
Eirik Norman Hansen | Teknologioptimist

# 2 Kunne du tenke deg en selvreparerende bil?
Sigrid Bratlie | molekylærbiolog og forfatter av boken “Fremtidsmennesket”

# 3 Skaper fortetting en bedre by?
Erling Fossen | CEO i Oslo Metropolitan Area

# 4 Hvordan forflytter vi oss i fremtiden?
Bernt Reitan Jenssen | CEO i Ruter

# 5 Er Norge klare for EUs Green Deal?
Katharina Bramslev | Daglig leder i Grønn Byggallianse

# 6 Har byggenæringen noe å lære av bilbransjen?
Anne Sigrid Nordby | Fagansvarlig sirkulære bygg i Asplan Viak

“Morgendagens by” er en podcastserie der vi snakker med fagfolk som har et brennende engasjement for bærekraft, fremtiden og smarte teknologiske løsninger innen mobilitet, by- og stedsutvikling, sirkulærøkonomi og helse. Vi stiller spørsmål til hvordan byene våre vil se ut i fremtiden, og hvordan samfunnet kan bli både smartere og bedre.

LES MER

Hva må til for at Oslo skal bli en nullutslippsby innen 2030?

I 1986 meldte hun seg inn i natur og ungdom, og hun har nå 35 års fartstid på klima- og miljøspørsmål. Heidi Sørensen, direktør for Klimaetaten i Oslo, tror fremdeles at menneskeheten er i stand til å løse de problemene vi selv har skapt og vi har tatt en prat med henne om hva som må til for å få Oslo til å bli en nullutslippsby innen 2030.

Les mer »

Drøm det umulige – skap fremtidens byer

Jo større drømmer du har, desto større resultat! Ed Gillespie oppfordrer oss til å slippe fantasien fullstendig løs når vi drømmer om hva fremtidens byer kan bety for folk, hvordan de fungerer, ser ut og ikke minst hvordan de føles for dem som bor der.

Les mer »
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena