Morgendagens_by_toppbanner_FS_1920x1080px

Hvordan kan kunstig intelligens og kvanteteknologi endre måten vi bygger byer på?

Skepsis til kunstig intelligens (AI) og redselen for at datamaskinene kommer til å ta over verden er ikke noe nytt. Mange frykter at vi ikke klarer å henge med og at vi vil miste kontrollen, men hva med de enorme mulighetene dette gir blant annet innen by- og samfunnsutvikling?

I denne episoden av «Morgendagens by» kan du høre mer om hvordan vi kan bruke datakraft på en helt ny måte for å løse utfordringer blant annet knyttet til byutvikling og hvordan vi bor, lever, spiser og forflytter oss i byen.

Direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge og ansvarlig for deres arbeid med smarte byer, Fredrik Syversen, snakker om «Quantum Computing»/kvantedatamaskiner og hvordan disse vil kunne løse kompliserte oppgaver som nesten har vært umulig for de klassiske datamaskinene. 

LYTT HER:

*I følge det Store Norske Leksikon er en kvantedatamaskin “en maskin som utfører logiske operasjoner på data basert på kvantemekaniske prosesser. Noen typer beregninger, for eksempel søking, kan utføres mye raskere enn beregninger basert på en vanlig datamaskin».

Norge er i en “prime position”

Alt ligger til rette for at vi kan bli store på teknologi, men vi er langt fra ledende på området. Det trengs mer kunnskap, kompetanse og større satsning. Fredrik trekker blant annet frem følgende konkrete eksempel på hvorfor det er viktig at det satses på denne typen teknologi også i Norge:

– Vi går mot en verden, iallfall her i Norge, hvor vi må bruke 1/3 av den energien vi bruker i dag. Det betyr at vi må legge om livsstilen vår og endre måten vi lever på, eller at vi må få hjelp til å redusere energibruken. Jeg tror at den type datakraft og databeregning kvantedatamaskiner kan bidra med, vil kunne gjøre valgene vi og politikerne må ta for å raskere komme over i en grønnere hverdag enklere, mer automatisert og basert på riktig grunnlag.

Slik kan en kvantedatamaskin se ut. Foto: IBM Research Flickr

Er det noen grunn til å frykte kvanteteknologi?

Forkjemperne av kvanteteknologi og kvantedatamaskiner sier de vil åpne en ny verden av forskning og løse flere av menneskehetens største utfordringer. Kritikerne imidlertid frykter de kan reversere alle godene internett har gitt verden de siste tiårene, inkludert kommunikasjon, handel, og finans. Fredrik Syversen er enig i at vi selvfølgelig må ta hensyn til nedsiden med kunstig intelligens (AI).

– Vi må passe oss så ikke maskinene løper fra oss, mens vi etterpå sitter igjen for å prøve å finne ut hva som skjedde, påpeker han.

Det er likevel viktig at ikke mulighetene for hva dette kan brukes til alltid overskygges av skremselspropaganda om at dette er farlig.

– Man skal være klar over nedsiden av kunstig intelligens, men i utgangspunktet må vi se på hvilke muligheter det gir, for det kommer på en måte uansett. Det er sikkert mange som kunne tenke seg å skru av internett innimellom, men det kan vi ikke og vi må forholde oss til det. Da er det om å gjøre å gjøre det beste ut av det og se hva bra det kan gjøre. Det å ha, kall det sunn skepsis tror jeg er kjempebra, men å la frykten styre deg er jeg ikke noe tilhenger av, sier han.

Tidligere episoder:


SESONG 2

# 4 Har vi mistet respekten for maten?
Andreas Capjon | Daglig leder i U.Reist og tidligere bybonde

# 3 Snart kan du ta søndagsturen på taket av Oslo
Bente Lier | Generalsekretær i Norsk Friluftsliv

# 2 Norsk Eiendom vil mer enn regjeringen – ber om både pisk og gulrot
Tone Tellevik Dahl | Adm.dir Norsk Eiendom

# 1 40 nye elbilmodeller blir lansert i 2021. Bidrar de til å nå klimamålene?
Christina Bu | Generalsekretær Elbilforeningen

SESONG 1

# 1 Tør du bo 40 etasjer under bakken
Eirik Norman Hansen | Teknologioptimist

# 2 Kunne du tenke deg en selvreparerende bil?
Sigrid Bratlie | molekylærbiolog og forfatter av boken “Fremtidsmennesket”

# 3 Skaper fortetting en bedre by?
Erling Fossen | CEO i Oslo Metropolitan Area

# 4 Hvordan forflytter vi oss i fremtiden?
Bernt Reitan Jenssen | CEO i Ruter

# 5 Er Norge klare for EUs Green Deal?
Katharina Bramslev | Daglig leder i Grønn Byggallianse

# 6 Har byggenæringen noe å lære av bilbransjen?
Anne Sigrid Nordby | Fagansvarlig sirkulære bygg i Asplan Viak

“Morgendagens by” er en podcastserie der vi snakker med fagfolk som har et brennende engasjement for bærekraft, fremtiden og smarte teknologiske løsninger innen mobilitet, by- og stedsutvikling, sirkulærøkonomi og helse. Vi stiller spørsmål til hvordan byene våre vil se ut i fremtiden, og hvordan samfunnet kan bli både smartere og bedre.

LES MER

Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena