Magnus Brøyn rektangular

-Jeg har virkelig tro på norske byer. Nå er tiden inne!

Magnus Brøyn er for mange kjent som teknologiekspert på TV2. Han er teknologientusiast og begeistret for dingser – og alt som går på strøm. Vi møtte han i forbindelse med at det bare er et par måneder igjen til Evolve Arena og at han er rådgiver for en av temapartnerne på konferansen: Smarte Byer Norge.

Nylig kom Magnus hjem fra Arendalsuka hvor han ledet hele 17 debatter – mange av dem handlet om byutvikling og smartteknologi. For selv om Magnus lett lar seg begeistre av “dubbeditter”, brenner han også for smarte byer og nabolag. Og da er det langt mer enn dingser som bidrar til at hverdagen blir mer effektiv og bedre. – Smarte byer er noe mange venter på at skal komme, men som i realiteten delvis er rundt oss hver dag. Vi tenker bare ikke på det, sier Magnus og drar frem parkeringsapper som registrerer registreringsnummeret når du kjører inn og forteller hvor mange plasser som er ledig. For dette er bare et av mange eksempler på at byer og tettsteder blir smartere. Vi tenker bare ikke på det.

LYTT HER:

Smartteknologi bidrar til at det iser litt mindre i “ruben” i hverdagen
Smartteknologi er et begrep mange sliter med å definere, men i virkeligheten er det så enkelt som at teknologi hjelper oss med å få en smidigere og enklere hverdag og takket være digitaliseringen gjøres det enda enklere enn før. For teknologien blir med et “smart”. Det betyr at små og store gjøremål blir enklere og løser seg selv. – Det kan være “The toilet paper robot” som kommer med toalettpapir, når rullen er tom og du sitter det stuck, men det kan også være en driver for hvordan vi kan få et mer “selvkjørende” liv. Kanskje du har en bildelingsordning i nabolaget som reduserer behovet for to biler, eller kanskje det bygges et tun der svigermor kan overnatte uten at hun trenger å komme for tett på familien når hun er på besøk. På den måten reduserer vi forbruket og utnytter det vi har bedre, kommenterer Brøyn og tilføyer med et smil: – på den måten iser det litt mindre i “ruben”.

– De neste ti årene kommer de mellomstore norske byene, og de kommer som et lokomotiv
Vi har sett hvordan AirBNB og Über har slått seg opp ved å utnytte den ledige kapasiteten til hjem og private biler. – Air BNB er verdens største hotellkjede uten å eie et eneste hotell, utbryter Magnus begeistret og peker på at denne forretningsmodellen kan utnyttes på langt flere områder – og dermed gjøre nabolaget smartere. Slik forskjellige selskaper deler private biler, men vi kan også se for oss at for eksempel en del sportsutstyr kan distribueres og deles på samme måte.

Arendal har fått sitt Eiffeltårn
Magnus Brøyn påpeker at mange mellomstore byer har blitt stående i sin egen spagat. – På den ene siden har for eksempel Arendal en stolt historie, men lurer likevel på om de er store nok til å kunne tilby urbane kvaliteter. Men se nå da! Nå har de fått glassheis, som kostet 100 millioner mer enn den skulle og som på en måte er Arendals Eiffeltårn! Hvordan skal en by uten ambisjoner vokse seg inn i fremtiden og bygge disse urbane kvalitetene, spør Magnus retorisk, og påpeker at mange byer mangler selvtillit til å tenke i slike baner.

Urbane kvaliteter tiltrekker seg folk
Brøyn har tro på de urbane kvalitetene som gir morgendagens by tiltrekningskraft. Ifølge han finnes det nemlig ikke en bedre magnet enn det. – Se bare på Bjørvika og Barcode. Nå går folk søndagsturen sin her, fremfor til Sognsvann eller skulpturparken på Ekeberg, sier Magnus med full kraft, og påpeker at Arendal, Harstad og andre mellomstore byer har startet på denne ferden med å utvikle urbane kvaliteter. – Gode bykvaliteter er ofte det samme enten du snakker om Bodø eller Oslo: Det handler om kultur og å bygge sosiale møteplasser – som f.eks. et bibliotek som i dag fyller en langt viktigere rolle enn å lese bøker. Det er et samlingspunkt. Og dette, dette er det som gjør at Brøyn har så stor tro på norske byer. – Nå er det tiden for mellomstore byer. De neste ti årene kommer disse mellomstore byene, og de kommer som et lokomotiv, utbasunerer Brøyn til slutt.

Du kan møte Magnus Brøyn på Evolve Arena 10. og 11. november hvor han vil være konferansier på temasporet By- og stedsutvikling.

Se Programoversikt for Evolve Arena
Se program og speakers for tema BY- OG STEDSUTVIKLING

LES MER

“Cex and the city”

Feminisme, Alderisme, Tekno Futurisme. Sissel T. Engblom forteller hva vi skal tenke på når vi planlegger fremtidens byer – morsomt, innsiktsfullt og med glitrende eksempler vi kjenner oss meget godt igjen i.

Les mer »

I hvilken grad oppfyller byer FN’s bærekraftkriterier?

Kari Aina Eik er generalsekretær for Organization for International Economic Relations (OiER), og har jobbet i og for FN i 25 år. Hun brenner for bærekraftmålene satt opp mot 2030, og leder prosjektet der kommuner, byer og fylkeskommuner nå blir kartlagt opp mot FNs bærekraftkriterier. Målet med kartleggingen?

Les mer »

Hva må til for at Oslo skal bli en nullutslippsby innen 2030?

I 1986 meldte hun seg inn i natur og ungdom, og hun har nå 35 års fartstid på klima- og miljøspørsmål. Heidi Sørensen, direktør for Klimaetaten i Oslo, tror fremdeles at menneskeheten er i stand til å løse de problemene vi selv har skapt og vi har tatt en prat med henne om hva som må til for å få Oslo til å bli en nullutslippsby innen 2030.

Les mer »

Møt sjefen for norsk avfallsbransje

Visste du at resirkulering av papir startet i Norge allerede på 1600-tallet? Som tidligere administrerende direktør i Avfall Norge gjennom 7 år, fins ikke den stein Nancy Strand ikke er villig til å løfte for å finne smartere, morsommere, mer effektive, engasjerende og innovative avfallsløsninger.

Les mer »
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena