Mina Gerhardsen

Kroppens og klodens helse henger sammen

-Heldigvis er det slik at det som er bra for kloden også er bra for kroppen, sier Mina Gerhardsen. Hun er opptatt av at mat er helse – og ikke vekt – og sammenhengen mellom mat, helse og klima.

At klodens og kroppens helse henger tett sammen, er et budskap Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, mener bør komme tydeligere fram. Hun er en av foredragsholderne på Matens kraft i menneskets livsløp , onsdag 10. november på Foodscape-konferansen på Evolve Arena, Norges Varemesse. Hun håper industrien tar inn over seg viktigheten og ansvaret som ligger i å produsere og servere mat som er godt for kroppen og miljøet.

-Sammenhengen mellom kosthold og samfunn som konferansen vil ta opp er svært aktuell, sier Gerhardsen. Hun viser til at nylig gikk 200 anerkjente tidsskrifter sammen om å publisere en artikkel om hvordan klimaendringer skaper utfordringer for helsa vår og øker risiko for flere sykdommer.

5 konferanser under samme tak – med samme billett
Du kan fordype deg i et av temaene eller plukke og mikse de foredragene, debattene og workshopene som passer deg best. Midt på dagen begge dager kan du dessuten få påfyll på tvers av de fem temaene.

Se hele programmet

Trenger gode dult for å leve sunnere
Gerhardsen vil også snakke om noen av de helseutfordringene vi har i Norge, og hvordan de sykdommene som rammer mange, som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer, påvirkes av levevaner.

-Usunt kosthold er en av årsakene til at vi er sykere enn nødvendig og at vi dør for tidlig. For å gjøre noe med dette må vi bli mye flinkere til å forebygge og legge til rette for gode helsevalg.

-Informasjonskampanjer eller strenge pekefingre som forteller folk hva de må spise og drikke, har hun ikke tro på. Vi trenger de «gode dultene» som gjør at folk tar små men riktige og viktige valg i hverdagen.

Mat er helse – ikke vekt
Hvilke tiltak må på plass for å folk skal ta sunnere kostholdsvalg?

-De viktigste for å påvirke til bedre valg, er aktiv bruk av virkemidler som pris, plassering og regler for reklame. Informasjonskampanjer har liten effekt alene. Alle vet at brokkoli er bedre enn pommes frittes og eple sunnere enn sjokolade, men vi kan likevel trenge litt støtte i å ta gode beslutninger når vi er litt slitne og sultne i butikkøen, slik at det sunne er billigere og har god plassering og slik blir lettere å velge. Her har vi mye kunnskap om hva som skal til.

Gerhardsen forteller at i land som Storbritannia ser de på muligheten til å endre reglene for markedsføring, som reklame rettet mot barn og tilbud på usunne varer der en får 3 for 2. Her bør også Norge følge opp.

-Mat er veldig personlig, og det er så mange følelser knyttet til det. Alt for ofte handler det om slanking, men mat er helse og ikke vekt. Om alle gjør litt og tar noen steg i riktig retning for et sunnere kosthold, vil det utgjøre mye for samfunnet som helhet.

Klimaendringer påvirker helsen
-Hva ser du for deg blir den riktige framtidsmaten med tanke på å nå klimamålene i 2030?

-Mat er en viktig del av utfordringen nå, med anslag om at mellom 20-40 prosent av utslippene kommer fra produksjon og forbruk av mat. Her har alle vi som jobber med matfeltet på ulike vis et ansvar. Økte klimaendringer vil og gå utover helsen, så dette er et tema som angår oss også.

-Som en ansvarlig aktør kan ikke vi gi råd om kosthold som er negative for klimaet. Heldigvis er det slik at det som er bra for kloden også er bra for kroppen, med mer frukt og grønt og mindre rødt kjøtt, for eksempel, sier Gerhardsen.

LES MER

Hva skal til for at Norge blir gode på sirkulærøkonomi?

Overgang til en sirkulær økonomi krever en endring i forretningsmodellen. Nylig lanserte Skift – Næringslivets klimaledere, i samarbeid med SINTEF, Deloitte og WWF, noe de kaller «Ti prinsipper for et mer bærekraftig næringsliv». Der peker de på de ti viktigste elementene som skal til for å snu en forretningsmodell fra å være lineær til å bli sirkulær.

Les mer »

Arkitektur er komplekst – det handler om mer enn bare «stygt» og «pent»

Det har vært noen uker med heftig arkitekturdebatt både i Oslo og ellers i landet. «Arkitekturopprøret» tar et oppgjør med byggestilen i Norge, og har den siste tiden fått mye oppmerksomhet. Camilla Moneta, Fagsjef i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), påpeker at hun er enig med «Arkitektopprøret» i at det bygges mye som ikke er fint, men at fokuset på fasader og på hvorvidt et bygg er «stygt» eller «pent» blir for enkelt i en slik debatt.

Les mer »

Se byrom som dansegulv

Hvorfor er god byutvikling viktig – og hvordan skal politikere bygge byrom, gater, torg og plasser slik at de blir dansegulv der vi mennesker kan danse våre liv? – Teknologi alene er ikke noen mirakelkur. Det er hvordan vi anvender teknologien i byene som må være fokuset.

Les mer »
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena