Niaz Smestad fra Nannestad vgs

Moro å lage lokalmat til en stor konferanse

Niaz Smestad (17) er en av dem du vil møte under Evolve Arena 10. og 11. november. Han drømmer om å starte egen restaurant med kortreist mat.

Niaz Smestad (17) som går på som går linjen for Kokk og Servitør VG2 ved Nannestad skole, er skikkelig fornøyd med at han får bruke høsten på å forberede mat til flere tusen besøkende. – Det er mye mer moro og engasjerende å jobbe med dette på skolen når vi vet maten skal serveres på en ordentlig konferanse.

Høstens viktigste konferanse
Evolve Arena er en konferanse og inspirasjonsarena for morgendagens by- og samfunnsutvikling. Hva skal til for at vi skal nå målene som er satt for en bærekraftig og smartere by- og samfunnsutvikling? Utfordringene og mulighetsrommet vi står i krever samarbeid. For det starter med hver enkelt av oss. Det starter med deg og din bedrift.
På scenen møter du du mer enn 80 foredragsholdere – spesialister innen sine felt, og du kan velge mellom over 50 foredrag innenfor temaene mobilitet, by- og stedsutvikling, helse og sirkulærøkonomi.

Fokus på kortreist mat
Niaz Smestad har lenge vært opptatt av kortreist og økologisk mat. Noe av det han synes er mest interessant er å lære om er hvordan de kan bruke mat som vanligvis kastet – alt fra poteter til kjøttet fra melkekua.

-Vi har fått inn ei hel melkeku som vi har slaktet, det har vært utrolig spennende og lærerikt. Vi har virkelig fått erfare hvor kjøttet kommer fra, og sett at det ikke bare er noe som kommer i plast fra butikken. Vi har også lært hva som kreves når en slakter, og hvordan en best kan utnytte så mye som mulig av dyret.

17-åringen tror folk er litt naive, de skjønner ikke all jobben og ressursene som ligger bak når de kjøper et stykke kjøtt i butikken.

Hentet rosenkål på moped
Han har også vært på en gård i nærheten av skolen og hentet topper av rosenkål på mopeden sin. Toppene av rosenkålen er noe som vanligvis blir kastet. Nå skal de brukes til sauekraft – eller fermentert kål.

Hvordan tenker du framtidas mat bør være?
-Den må være bærekraftig og lokal, og så må det selvsagt smake godt. Jeg håper folk mer og mer vil skjønne viktigheten av lokal mat.

Niaz Smestad drømmer om å starte egen restaurant. Han lover at der skal maten være kortreist, og ideen er at det som serveres skal være relatert til de ulike årstidene.

Les også: Smak deg inn i fremtiden

LES MER

Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena