Lytt til podcasten

MORGENDAGENS BY

- en podcastserie om by- og samfunnsutvikling

"Morgendagens by" er en podcast-serie der vi snakker med fagfolk som har et brennende engasjement for bærekraft, fremtiden og smarte teknologiske løsninger innen mobilitet, by- og stedsutvikling, sirkulærøkonomi, helse og mat. Vi stiller spørsmål til hvordan byene våre vil se ut i fremtiden, og hvordan samfunnet kan bli både smartere og bedre.

EPISODE 17 - SESONG 2
- Det helsevesenet våre foreldre har nå, er mye bedre enn det vi kommer til å få i fremtiden.

Harald Dobloug er utdannet lege og er med-gründer av Maja, en digital helsetjeneste for kvinner. Ideen bak Maja startet med å finne en løsning på ubehaget . Nå er han vår gjest i Morgendagens By.

EPISODE 16 - SESONG 2
- Barcode er blitt den beste utgaven av seg selv.

Geir Haavarsen er styremedlem i Norske Arkitekters Landsforbund og daglig leder og grunnlegger av arkitektkontoret A-Lab. I 2019 ble han intervjuet av Finansavisen og omtalt som “Hjernen bak Barcode”. Nå er han gjest i Morgendagens By.

EPISODE 15 - SESONG 2
- Jeg har virkelig tro på norske byer. Nå er tiden inne!

Magnus Brøyn er for mange kjent som teknologiekspert på TV2. Han er teknologientusiast og begeistret for dingser – og alt som går på strøm. Vi møtte han i forbindelse med at det bare er et par måneder igjen til Evolve Arena og at han er rådgiver for en av temapartnerne på konferansen: Smarte Byer Norge.

EPISODE 14 - SESONG 2
Stian Sandø: - Målet var å fjerne voldtekt fra jorda

Stian Sandø er for de fleste kjent fra Farmen Kjendis, og som programleder for Newton på NRK. Men han har også en master i datateknikk fra NTNU og har utviklet en helse-app hvor målet var å fjerne voldtekt fra jorda. Vi møtte Stian for å høre hva han tenker om bruk og deling av data og mulighetene det gir. 

EPISODE 13 - SESONG 2
Historien om hva teknologien kan løse er gjerne basert på entusiasme og babbel

Karl-Fredrik Tangen er samfunnsgeograf og har studert hvordan samfunnet har beveget seg fra Industrisamfunnet og frem til i dag.

Vi har møtt han i forbindelse med innspillingen av siste episode av “Morgendagens by” hvor han uttrykker skepsis til den fortellingen mange bygger opp rundt nye teknologiske løsninger.

EPISODE 12 - SESONG 2
Tror på evig liv om du holder deg frisk i 20-30 år til!

Hva er meningen med livet om vi aldri dør? Er vi fortsatt mennesker?

Mouna Esmaeilzadeh er opprinnelig fra Iran, og flyktet til Sverige som 3-åring. I dag er hun lege og hjerneforsker, entreprenør og en kjent TV-personlighet i Sverige.

Dr. Mouna kommer på Evolve Arena 10-11. november og i den forbindelse møtte vi henne i podcasten Morgendagens By for å snakke om evig liv, teknologi og de etiske dilemmaene som kommer i kjølvannet av dette.

EPISODE 11 - SESONG 2
Norge kan bli verdensledende på gjenvinning av batterier

Ettersom mange elektriske biler nå nærmer seg slutten på sin levetid, er det et stort behov for resirkulere både bilene og batteriene. Fredrik Andresen, CEO i Hydrovolt, tror Norge kan bli verdensledende på dette.

Hydrovolt er et felles selskap mellom industriselskapet Hydro og batteriprodusenten Northvolt, og ble etablert sommeren 2020. Selskapet bygger et verdensledende gjenvinningsanlegg for batterier som på et år har kapasitet til å prosessere 8 000 tonn batterimoduler som tilsvarer omtrent 25 000 vrakede el biler. Anlegget vil være klart mot slutten av 2021 og vil bli drevet av 100% fornybar energi. 

EPISODE 10 - SESONG 2
Hva må til for at Oslo skal bli en nullutslippsby innen 2030?

I 1986 meldte hun seg inn i natur og ungdom, og hun har nå 35 års fartstid på klima- og miljøspørsmål. Heidi Sørensen, direktør for Klimaetaten i Oslo, tror fremdeles at menneskeheten er i stand til å løse de problemene vi selv har skapt. Vi har tatt en prat med henne om hva som må til for å få Oslo til å bli en nullutslippsby innen 2030.

Hør mer om blant annet miljørabatt for elbiler, bilfritt byliv, lagring av Co2, utslippsfrie anleggsplasser og internasjonalt samarbeid. 

EPISODE 9 - SESONG 2
Seks trender det er verdt å få med seg for framtidens mat

Nesten en tredjedel av klimagassutslippene kommer fra matproduksjon, og rundt en tredjedel av maten som produseres går tapt i matsvinn. Hva skal til for å redusere fotavtrykket fra matproduksjonen i det store bildet? Hvordan bør man som produsent tenke nytt innen industriell matproduksjon?

Matforskningsinstituttet Nofima vil gjennom forskning og utvikling bidra til at det grønne skiftet ikke bare blir en «snakkis» i norsk matindustri, men at næringen både skal bli mer handle- og bærekraftig.

I denne episoden av «Morgendagens by» har vi snakket med Administrerende direktør i Nofima, Øyvind Fylling-Jensen, og han peker blant annet på seks trender som kan komme til å gi oss framtidens mat.

EPISODE 8 - SESONG 2
Arkitektur er komplekst – det handler om mer enn bare «stygt» og «pent»

Det har vært noen uker med heftig arkitekturdebatt både i Oslo og ellers i landet. «Arkitekturopprøret» tar et oppgjør med byggestilen i Norge, og har den siste tiden fått mye oppmerksomhet.

Vi har snakket med Camilla Moneta, Fagsjef i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL). Hun er langt på vei enig med «Arkitektopprøret» i at det bygges mye som ikke er fint, men at fokuset på fasader og på hvorvidt et bygg er «stygt» eller «pent» blir for enkelt i en slik debatt. Det handler om så mye mer.

Hør mer om hva i denne ukens episode av “Morgendagens by”.

EPISODE 7 - SESONG 2
Hvordan kan vi jobbe sammen for å skape gode bomiljøer?

Byutvikling er utrolig komplekst. Vi har snakket med nettverksleder Stina Låstad om hvordan Pådriv jobber med bærekraftig utvikling i Hovinbyen. Stikkordet er samarbeid.

For hvem er det egentlig som bestemmer hvordan byene våre skal bli? Hvem sitt ansvar er det at det blir et godt nærmiljø når det utvikles nye byområder? Er det utbyggere som bygger boligene, kommune, bydelen eller folkene som bor der?

– Det er ingen av dem sitt ansvar helt alene, sier Stina Låstad.

Hør mer om nettverket Pådriv, og om viktigheten av samarbeid på tvers av bransjer for å lykkes med byutvikling. 

EPISODE 6 - SESONG 2
Hva skal til for at Norge blir gode på sirkulærøkonomi?

Nylig lanserte Skift – Næringslivets klimaledere, i samarbeid med SINTEF, Deloitte og WWF, noe de kaller «Ti prinsipper for et mer bærekraftig næringsliv». Der peker de på de ti viktigste elementene som skal til for å snu en forretningsmodell fra å være lineær til å bli sirkulær.

Vi har snakket med Bjørn Kjærand Haugland, administrerende direktør i Skift. Haugland er anerkjent både i Norge og internasjonalt i debatten rundt bærekraft, næringsliv og klimaløsninger, og i denne episoden av «Morgendagens by» gir han deg interessante refleksjoner rundt overgangen til et sirkulært samfunn.

Hør mer om hva som skal til for at Norge blir gode på sirkulærøkonomi, og hvordan sirkulærøkonomien påvirker fremtidens arbeidsplasser, næringslivet og oss som enkeltmennesker.

EPISODE 5 - SESONG 2
Hvordan kan kunstig intelligens og kvanteteknologi endre måten vi bygger byer på?

Skepsis til kunstig intelligens (AI) og redselen for at datamaskinene kommer til å ta over verden er ikke noe nytt. Mange frykter at vi ikke klarer å henge med og at vi vil miste kontrollen, men hva med de enorme mulighetene dette gir blant annet innen by- og samfunnsutvikling?

I denne episoden av «Morgendagens by» kan du høre mer om hvordan vi kan bruke datakraft på en helt ny måte for å løse utfordringer blant annet knyttet til byutvikling og hvordan vi bor, lever, spiser og forflytter oss i byen.

Direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge og ansvarlig for deres arbeid med smarte byer, Fredrik Syversen, snakker om “Quantum Computing”/kvantedatamaskiner og hvordan disse vil kunne løse kompliserte oppgaver som nesten har vært umulig for de klassiske datamaskinene.

EPISODE 4 - SESONG 2
Har vi mistet respekten for maten?

For et par generasjoner siden hadde nesten alle en erfaring med det å dyrke sin egen mat. I dag derimot, har nesten ingen denne erfaringen. Samtidig har vi gått fra nesten null i matsvinn, til å kaste 1/3 av maten som produseres.

Andreas Capjon, Norges første offisielle Bybonde og nå daglig leder av U.Reist, mener det har oppstått en distanse til maten og hvor den kommer fra. Han jobber for å gjøre det enklere for folk flest å dyrke sin egen mat – også midt i byen. Vil respekten for maten øke når egen erfaring viser hva som skal til for å produsere den?

Nylig lanserte regjeringen ny strategi for Urbant Landbruk og nesten samtidig la Oslo Kommune frem sin strategi for grønne tak og fasader på høring. Vi har tatt en prat med Andreas om hans tanker og erfaring rundt urbant landbruk, deriblant nybygget Økern Portal som har Nord-Europas største spiselige tak.

EPISODE 3 - SESONG 2
Snart kan du ta søndagsturen på taket av Oslo

I denne episoden av “Morgendagens by” har vi snakket med Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier om den nye ” nasjonalparken” på toppen av KLP sin nye bygning i Bjørvika.

Norsk Friluftsliv har store planer. Det vil være nasjonalpark på taket, toppturmuligheter, bålplass, fossefall og fuglefjell. Og hvis Norsk Friluftsliv får det som de vil, blir det også en Via Ferrata-løype til et av nabobyggene. Her skal du få inspirasjon til naturopplevelser, muligheter til selv å prøve aktiviteter, kunnskap om byplanlegging, nærfriluftsliv og naturen som læringsarena i skolen.

– Det er litt morsomt at aviser og medier over hele verden, inkludert National Geographic og Vogue, retter sitt blikk mot Norge og spør oss om friluftsliv er svaret på covid-19 og for bevaring av livskvalitet.

EPISODE 2 - SESONG 2
Vil mer enn regjeringen – ber om både pisk og gulrot

Administrerende direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl, hamrer løs på regjeringen og den nye klimaplanen i denne ukens episode av «Morgendagens by».

– Vi har ikke tid til å vente på politikerne. Bygg- anlegg- og eiendomsbransjen er den største fastlandsnæringen i Norge. Hvis ikke politikerne snart skjønner at de både må gi oss økonomiske insentiver og tørre å stille oss noen krav, så kommer vi ikke i mål, sier Tone Tellevik Dahl. 

Lytt til podcasten og hør hvilke områder Tone Tellevik Dahl mener burde vært adressert i regjeringens klimaplan.

EPISODE 1 - SESONG 2
40 nye elbilmodeller lanseres i 2021. Bidrar de til å nå klimamålene?

Regjeringens klimamelding ble nylig lagt frem, og forbud mot fossilbiler i byene var tematikk på NRK-debatten sist uke. I tillegg satte NRK-dokumentaren «Sløsesjokket» i første episode søkelyset på elbiler som vrakes altfor tidlig.

– Skal vi nå utslippskravet må bilprodusentene selge elbiler, men vi trenger et bedre system som legger til rette for ombruk, mener generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu.

EPISODE 6 - SESONG 1
Har byggenæringen noe å lære av bilbransjen?

Vi har fått og utviklet mange nye materialer de siste 50 årene. Ikke alle er like gunstige sett med dagens øyne. Bilbransjen har opparbeidet gode systemer for å ta vare på og spore gamle biler og bildeler. Kanskje bygg- og eiendomsbransjen har noe å lære? Møt Arkitekt PhD, miljørådgiver og fagansvarlig sirkulære bygg i Asplan Viak, Anne Sigrid Nordby.

EPISODE 5 - SESONG 1
Er Norge klare for EUs Green Deal?

“Green Deal” er Europakommisjonens veikart for å gjøre EU klimanøytral innen 2050. Vi har snakket med daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev, og i følge henne er norsk bygg- og eiendomssektor langt på vei klare for en grønn omstilling.

Men hva med det politiske Norge – er de klare?

EPISODE 4 - SESONG 1
Hvordan forflytter vi oss i fremtiden?

«Vi kommer ikke tilbake til den verden vi forlot 12.mars. Det kommer til å bli annerledes, og folks forventninger til hvordan de vil reise kommer også til å endre seg». Den 12.mars gikk Ruter fra å lokke folk om bord til å bli gode på å få dem av, og holde dem unna.

I fjerde episode av «Morgendagens by» snakker Administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, om kollektivreiser i og etter en pandemi, fremtidens transportsektor og bærekraftig bevegelsesfrihet.

EPISODE 3 - SESONG 1
Skaper fortetting en bedre by?

Erling Fossen byr opp til dans i «Morgendagens by». Hvordan lykkes vi med fortetting av byen?

I 2050 forventes det at nærmere 70% av befolkningen bor i byer. Hvordan får vi flere inn i byen uten å spise av områdene rundt? I tredje episode av “Morgendagens by” møter vi urbanist, bydoktor og daglig leder av Oslo Metropolitan Area, Erling Fossen.

EPISODE 2 - SESONG 1
Kunne du tenke deg en selvreparerende bil?

Verden står overfor store utfordringer. Vi bruker opp ressursene både i havet og på land i et forrykende tempo for å fø en raskt økende befolkning. I tillegg har vi store globale folkehelseutfordringer og de sosiale forskjellene blir stadig større. Hvordan kan bioteknologi bidra til å løse klimautfordringene vi står ovenfor, samt dytte på grensene for hvor lenge det er mulig å leve? Og kan vi utvikle materialer som kan reparere seg selv?

I andre episode av «Morgendagens by» møter vi Sigrid Bratlie – molekylærbiolog og forfatter av boken «Fremtidsmennesket».

EPISODE 1 - SESONG 1
Tør du bo 40 etasjer under bakken?

Fortetningen i byene øker og det er utfordringer å finne plass til flere boenheter i folkerike byer. Kanskje løsningen blir å bygge nedover i fremtiden? I Singapore har de satt i gang et testprosjekt hvor høyblokken blir bygget nedover, under parken. Vil det bli en attraktiv og tryggere boform i en verden hvor terror og naturkatastrofer truer, eller vil det gi oss et nytt klasseskille hvor de rikere bor over bakken, mens de fattigere bor under bakken?

Abonner på vårt nyhetsbrev
Hold deg oppdatert på nyheter fra Evolve Arena
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena