Erling Fossen_1920x1080

Se byrom som dansegulv

Hvorfor er god byutvikling viktig – og hvordan skal politikere bygge byrom, gater, torg og plasser slik at de blir dansegulv der vi mennesker kan danse våre liv? - Teknologi alene er ikke noen mirakelkur. Det er hvordan vi anvender teknologien i byene som må være fokuset.

Vorspielet som ble til fest, nachspiel og litt til..

Erling Fossen har holdt foredrag og ledet debatter om byutvikling over hele Norge, og organisert de som driver med utvikling i Osloregionen gjennom Oslo Metropolitan Arena (en privatoffentlig medlemsforening) siden 2012.

– Det å se byrom som dansegulv er inspirert av den tidligere svenske statsministeren Tage Erlander som sa at politikk handlet om å bygge dansegulv hvor menneskene kunne danse sine liv. Dette er jo målet for all god byutvikling, og da må vi starte med de byrommene mennesker deler, og ikke byggene. Altså det som befinner seg mellom byggene; gater, plasser og torg. Med andre ord går jeg etter prinsippet «Third spaces first».

– Den danske urbanisten Jan Gehl har definert gode byrom som en fest der du velger å bli litt lenger enn det du hadde tenkt. I Oslo synes jeg spesielt SALT ved Havnelagerbygget fungerer som et dansegulv stort sett hele året – det er et sjakktrekk at de tilbyr badstue på vinteren. Vi må bli mye flinkere til å planlegge for helårsaktiviteter. Klimaet vårt gjør at mange plasser som har et yrende folkeliv om sommeren, eksempelvis Sørenga, blir helt forlatt om vinteren.

Satser på co-creation av fremtidens byer

I 1989 begynte Erling Fossen i studentradioen Radio Nova i Oslo. Der møtte han en rekke unge politisk aktive mennesker, og sammen startet de tidsskriftet «f.eks.», og stilte liste til kommunevalget i 1991 med Altruistene. I korte trekk syntes Fossen med venner at 68-erne var for lite opptatt av byene, og hadde en fetisj på distriktene og naturen. I dag mener han det er spesielt to hensyn som må tas når vi skal skape fremtidens byer:

– For det første: Skal byenes lykkes med å bli klimanøytrale, er det avgjørende at byene blir mye mer arealeffektive og «krymper» framfor å ekspandere utover. Alle former for co-working, co-living som kollektiv pluss det å blande funksjoner i samme område, blir viktig. Dernest må innbyggerne i byene involveres mye mer i planleggingen av byutviklingen. Både innbyggerne, utviklere og det offentlige må akseptere at alle de tre partene er nødvendige i det som kalles co-creation av byen.

Learning to fly

Erling Fossen har en master i samfunnsgeografi på medvirkning i planprosesser. I fjor utga han boken «OSLO – Learning to fly», som er en samlet oversikt over byutviklingen i Oslo fra 1986 da Aker Brygge åpnet.

Om du synes klimabudsjett, arealplanlegging, vann- og energiforbruk (eller kanskje byplanlegging som helhet) er interessant, er Evolve Arena på Norges Varemesse i Lillestrøm 10. – 11. november er et must å oppleve. Du møter eksperter og foredragsholdere som gir deg de avgjørende brikkene du trenger for å gjøre din egen by mer sirkulær.

Written by: Ann-Sophie Stene

LES MER

Drøm det umulige – skap fremtidens byer

Jo større drømmer du har, desto større resultat! Ed Gillespie oppfordrer oss til å slippe fantasien fullstendig løs når vi drømmer om hva fremtidens byer kan bety for folk, hvordan de fungerer, ser ut og ikke minst hvordan de føles for dem som bor der.

Les mer »

Møt sjefen for norsk avfallsbransje

Visste du at resirkulering av papir startet i Norge allerede på 1600-tallet? Som tidligere administrerende direktør i Avfall Norge gjennom 7 år, fins ikke den stein Nancy Strand ikke er villig til å løfte for å finne smartere, morsommere, mer effektive, engasjerende og innovative avfallsløsninger.

Les mer »
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena