Foto: Audun Iversen
Matforskningsinstituttet Nofima vil gjennom forskning og utvikling bidra til at det grønne skiftet ikke bare blir en «snakkis» i norsk matindustri, men at næringen både skal bli mer handle- og bærekraftig.
I denne episoden av «Morgendagens by» har vi snakket med Administrerende direktør i Nofima, Øyvind Fylling-Jensen, og han peker blant annet på seks trender som kan komme til å gi oss framtidens mat.
LYTT HER:
Ny trend å spise opp maten
– Rundt en tredjedel av maten som produseres går tapt i matsvinn. Jeg tenker at vi må sette i gang tiltak der det gir størst gevinst, og derfor bør vi ta tak i reduksjon av matsvinn, sier Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima. Han har en oppfordring: Kjøp det du har behov for, og spis opp det du kjøper.
Seks trender for framtidens mat
Nofima ønsker å bli enda mer klokere på forbrukernes atferd, og forsker nå på hvordan forbrukeren kan påvirkes til å handle mer miljø- og klimamessig riktig.
I tillegg til trenden om at ingenting skal gå til spille, peker Fylling-Jensen på fem andre trender som kan komme til å gi oss framtidens mat. Det er 2. Mer planter – mindre kjøtt, 3. Dyrking av kjøtt og fisk, 4. Presisjonsfermentering, 5. Moderne genteknologi og 6. Rivende digital utvikling.
Kommer med gode tips til bransjen
Han ser at matindustrien har skjønt at de ikke må havne i bakleksa i det grønne skiftet, og er inne i en betydelig omstilling.
Fylling-Jensen har to tips til de som vil tenke nytt. Det første er å sørge for å utnytte råvarene best mulig gjennom å forstå deres egenskaper ved å bruke digitale løsninger som sensorteknologi. Sensorteknologi kan brukes til å gjøre kontinuerlige målinger i prosessen. Det andre tipset er å følge med på forbrukertrender.
– Det kommer nye aktører inn. En ser hvordan teknologiaktører møter tradisjonelle matprodusenter og lager nye konstellasjoner. Nofima leder et Senter for forskningsdrevet innovasjon som heter SFI Digital Food Quality, forkortet DigiFoods, der dataindustri, matindustri og teknologileverandører møtes for å lage nye produksjonsmetoder.
Vil din virksomhet bli partner på
Evolve Arena og Foodscape?
Det er mange muligheter for samarbeid og synlighet på Evolve Arena 2021. Les mer om hvorfor bli partner, ulike partnermuligheter og ta kontakt for en uforpliktende prat.
Mer planter – mindre kjøtt
Grundere og startups henter inn kapital fra andre bransjer inn i matbransjen, ikke minst gjelder det utvikling av mer plantebasert mat. Trenden handler ikke om å spise mer grønt, men om å utvinne proteiner fra planter og bearbeide disse slik at de ligner for eksempel kjøtt, melk og ost i tekstur, egenskaper og smak. Ikke bare det kjente internasjonale selskapet Beyond Meat gjør det, men også Tine og Nortura har hengt seg på trenden.
En utfordring er at soya som brukes som erstatning for proteiner er knyttet til avskoging og genmodifisering. Fylling-Jensen tror at etter hvert vil andre planter brukes.
Mer mat fra havet
Havet dekker 70 prosent av jordoverflata, men bare 2-3 prosent av kaloriinntaket, og rundt syv prosent av proteinet kommer fra det.
– Skal jeg ta en titt i kikkerten så tror jeg at de som lykkes med å høste fra havet på en forsvarlig måte uten å bidra til ødeleggelse av biodiversitet og økosystemer, vil ha et stort fortrinn. Vi kommer til å spise mer mat fra havet framover. Dette forutsetter forsvarlig forvaltning, høsting og bruk, sier Fylling-Jensen.
Tidligere episoder:
“Morgendagens by” er en podcastserie der vi snakker med fagfolk som har et brennende engasjement for bærekraft, fremtiden og smarte teknologiske løsninger innen mobilitet, by- og stedsutvikling, sirkulærøkonomi og helse. Vi stiller spørsmål til hvordan byene våre vil se ut i fremtiden, og hvordan samfunnet kan bli både smartere og bedre.
SESONG 2
# 8 Arkitektur er komplekst – det handler om mer enn bare «stygt» og «pent»
Camilla Moneta | Fagsjef i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL)
# 7 Hvordan kan vi jobbe sammen for å skape gode bomiljøer?
Stina Låstad | Nettverksleder i Pådriv
# 6 Hva skal til for at Norge blir gode på sirkulærøkonomi?
Bjørn K. Haugland | Administrerende direktør i Skift – næringslivets klimaledere
# 5 Hvordan kan kunstig intelligens og kvanteteknologi endre måten vi bygger byer på?
Fredrik Syversen | Direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge
# 4 Har vi mistet respekten for maten?
Andreas Capjon | Daglig leder i U.Reist og tidligere bybonde
# 3 Snart kan du ta søndagsturen på taket av Oslo
Bente Lier | Generalsekretær i Norsk Friluftsliv
# 2 Norsk Eiendom vil mer enn regjeringen – ber om både pisk og gulrot
Tone Tellevik Dahl | Adm.dir Norsk Eiendom
# 1 40 nye elbilmodeller blir lansert i 2021. Bidrar de til å nå klimamålene?
Christina Bu | Generalsekretær Elbilforeningen
SESONG 1
# 1 Tør du bo 40 etasjer under bakken
Eirik Norman Hansen | Teknologioptimist
# 2 Kunne du tenke deg en selvreparerende bil?
Sigrid Bratlie | molekylærbiolog og forfatter av boken “Fremtidsmennesket”
# 3 Skaper fortetting en bedre by?
Erling Fossen | CEO i Oslo Metropolitan Area
# 4 Hvordan forflytter vi oss i fremtiden?
Bernt Reitan Jenssen | CEO i Ruter
# 5 Er Norge klare for EUs Green Deal?
Katharina Bramslev | Daglig leder i Grønn Byggallianse
# 6 Har byggenæringen noe å lære av bilbransjen?
Anne Sigrid Nordby | Fagansvarlig sirkulære bygg i Asplan Viak