Mats og Henriette fra Nannestad vgs

Smak deg inn i fremtiden

Foodcourt by Foodscape: Gled deg til en herlig sammensetning av smaker og opplevelser når elever ved kokk og servitørfaget ved Nannestad videregående skole serverer mat og drikke på Evolve Arena.

Fremtidens kokker lager og serverer fremtidens mat og drikke på Evolve Arena. Her blir det en herlig sammensetning av smaker og opplevelser når elever ved kokk og servitørfaget ved Nannestad videregående skole byr på fremtidsmat.

Vi har invitert fremtidens kokker og servitører til å lage og servere fremtidens mat og drikke på Foodscape under Evolve Arena 10. – 11. november på Norges Varemesse. Det er elever ved kokk- og servitørfaget ved Nannestad videregående skole som skal glede konferansedeltakere med herlige smaker og opplevelser, og de er godt i gang med planleggingen.

Naturlig å involvere fremtidens kokker
-Da vi startet planlegging av matservering til konferansen Evolve Arena. Ja, hvem var mer naturlig å gå til enn fremtidens kokker. Vi ønsket å gi kokke- og servitørelevene en praktisk oppgave som kan inspirere dem til å kunne se mulighetsrommet i yrkeslivet og viktigheten av bærekraftig mat og drikke, sier Torill Engelberg, direktør for Foodscape. – Evolve Arena tar nettopp for seg hvordan vi kan utvikle smartere og bedre samfunn, og maten spiller her en stor rolle i å bidra til bedre folkehelse og redusere vårt klimaavtrykk.

Kokk- og servitørlinja ved Nannestad videregående skole tok utfordringen på strak arm, og startet forberedelsene allerede tidlig i høst. – Dette er en helt fantastisk mulighet for elevene som vi ikke kunne gå glipp av. Utfordringen passet godt fordi bærekraft er kommet kraftig inn i læreplanene. Vi møter på mange problemstillinger på veien og har ikke tenkt vi skal redde verden med dette. Men å satse lokalt, og med minst mulig matsvinn og emballasje, er en god start for fremtidens kokker, sier lærer Asle Faannessen ved kokk- og servitørlinja på Nannestad videregående skole.

Sammen om å utvikle smartere og bedre samfunn
Evolve Arena er høstens viktigste konferanse og inspirasjonsarena om smartere teknologi og bedre samfunnsutvikling. Her møter du mer enn 80 foredragsholdere – spesialister innen sine felt, som skal dele sin kunnskap innenfor temaene by- og stedsutvikling, helse, mobilitet og sirkulærøkonomi.
Aktørene vi har med på laget er Norsk Eiendom, Smarte Byer, Elbilforeningen og Nordic EV Summit, EHiN – E-helse i Norge, og Skift – Næringslivets klimaledere, og Foodscape har ansvar for matområdet.

Fremtidens mat bør være lokal
Elevene ved kokk- og servitørlinja ved Nannestad videregående skole har saumfart det som er spiselig og som vokser, gror og beiter innenfor en omkrets på 40 km. Slik vil de sørge for at maten de skal severe først og fremst er kortreist.

-Vi tenker at fremtidas mat først og fremst bør være lokal. Mesteparten av kjøtt og grønnsaker henter vi fra gårder i området. Her finner vi økologisk lam og frilandsgris, og melkeku – noe som brukes alt for lite i kjøttproduksjonen i Norge, sier faglærer Asle Faannessen.

Å kaste mat bør høre fortiden til
Skolen har også vært i kontakt med grønnsaksbønder for å få tak i grønnsaker og poteter som bøndene vanligvis må kaste, enten fordi de har en litt rar fasong, eller er for små eller store. De lokale produsentene og bøndene de har kontaktet har vært veldig positive.

-Oppdraget vårt har skapt engasjement, og vi kan ikke fortsette å kaste grønnsaker bare fordi de har såkalt feil fasong eller størrelse. Vi må begynne å tenke på det som normale matvarer selv om de ser litt rare ut, sier Faannessen.

Bærekraftig emballasje og lokal mat
For å unngå emballasje serveres rettene i lefser og brød. Det blir mye godt som skal oppi, også litt villfisk og taskekrabbe. Lokalprodusert kaffe finnes naturlig nok ikke. – Derimot har vi fått tak i en kaffeleverandør som har en bærekraftig produksjon og deler av inntekten går til fondet World Land trust som Sir David Attenboroug er en viktig bidragsyter til. I tillegg har vi funnet en leverandør som har nedbrytbare kopper og det vil bli servert egenprodusert aronia-juice fra skolens hekk og økologisk juice fra andre gårder.

Det blir vel alltid noen rester?
-For å unngå at god mat skal å til spille har Nannestad videregående skole og Foodscape inngått avtale med Regnbuen ressurssenter på Grorud. De vil få all overskuddsmat etter to inspirerende dager på Foodscape og Evolve Arena, avrunder Engelberg.

Foodcourt by Foodscape er åpen begge dager fra 08:30 – 17:00

Les også Moro å lage lokalmat til en stor konferanse

LES MER

Hva må til for at Oslo skal bli en nullutslippsby innen 2030?

I 1986 meldte hun seg inn i natur og ungdom, og hun har nå 35 års fartstid på klima- og miljøspørsmål. Heidi Sørensen, direktør for Klimaetaten i Oslo, tror fremdeles at menneskeheten er i stand til å løse de problemene vi selv har skapt og vi har tatt en prat med henne om hva som må til for å få Oslo til å bli en nullutslippsby innen 2030.

Les mer »
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena