– Denne «Nasjonalparken» er en fantastisk mulighet til å hylle og vise frem en verdiskatt vi har i Norge, nemlig allemannsretten. Det at KLP stiller disse etasjene til disposisjon til Norges første besøks- og opplevelsessenter når det gjelder friluftsliv, det synes vi er helt fantastisk, sier Bente Lier.
LYTT HER:
Friluftsliv må læres
Norsk Friluftsliv har store planer for toppetasjen: Det vil være toppturmuligheter, nasjonalpark på taket, bålplass, fossefall og fuglefjell. Og hvis Norsk Friluftsliv får det som de vil, blir det også en Via Ferrata-løype til et av nabobyggene. Her skal du få inspirasjon til naturopplevelser, muligheter til selv å prøve aktiviteter, kunnskap om byplanlegging, nærfriluftsliv og naturen som læringsarena i skolen. Organisasjoner vil holde kurs og seminarer, og gjøre medieproduksjoner.
– Det er ikke som et alternativ til å komme seg ut i naturen, men det er et sted hvor vi skal inspirere og gi en smakebit på hva norsk natur og friluftsliv er. Vi vet at friluftsliv, i likhet med alt annet, må læres. Etter hvert, ikke minst i byer, er det en del som ikke lærer dette naturlig av foreldre og besteforeldre. Nettopp derfor er det viktig å sette fokus på verdien som friluftsliv har i Norge, slik at vi sikrer at vi viderefører denne kulturen.
– Jeg ser for meg taket på vinteren med snøborger, snømenn, skiløyper, og skøytebaner. Her kan man jo få smakt på alle sesongene, og det må jo være ganske eksotisk. Ikke minst for turistene.
Les også: «Snart kan du telte på taket av Oslo sentrum».
Verdien av friluftsliv i en pandemi
Bente påpeker at nasjonalparken ikke skal være noen erstatning for parkene og de grønne lungene på bakkenivå, men at det skal være i tillegg til.
– Det vi vet, og som vi har sett nå i koronatid ikke minst, er at det å komme seg ut i det grønne miljøet har en enormt positiv effekt på oss. Vi snakker veldig ofte om friluftsliv i et folkehelseperspektiv. Vi i Norsk Friluftsliv er kanskje først og fremst opptatt av at folkehelse er en bieffekt. Nordmenn opplever, noe forskning bekrefter, at friluftsliv gjør oss gladere og mindre bekymret, sier hun.
Friluftsliv er en viktig del av kulturen vår og vi har et veldig høyt nivå på bruk av naturen i Norge. Hele 9 av 10 nordmenn er regelmessig ute i naturen og i koronatider har det økt ytterligere.
– Det er litt morsomt at aviser og medier over hele verden, herunder National Geographic og Vogue, retter sitt blikk mot Norge og spør oss om friluftsliv er svaret på covid-19 og for bevaring av livskvalitet.
Les artikkelen i Vogue: “Why Now Is The Time To Embrace The Nordic Concept Of Friluftsliv”
Ingen takhøyde
Prosjektet er planlagt ferdigstilt i 2026, og Norsk Friluftsliv er godt i gang med planleggingen.
– Til nå har det vært en intern prosess, men de siste ukene har vi startet arbeidet med det vi har mål om at skal være en inkluderende prosess. Vi vil inkludere flest mulig representanter fra ulike grupper som vi ønsker oss at skal bruke dette fremover, i tillegg til fagpersoner.
Takene er foreløpig et ganske uutnyttet område i byene, og mulighetene er mange om man lar fantasien få utløp. Tenk hvis man kunne koble sammen takene, og lage tursti og skiløyper fra tak til tak? Eller tenk om reiseveien din til jobb kunne være oppe i høyden?
– Det høres jo ut som det er ubegrensede muligheter, så det er bare å drømme videre. Det er viktig å starte med store ambisjoner, sier Bente Lier.
Bakgrunnen for nasjonalparken
I 2019 lyste Kommunal Landspensjonskasse (KLP) ut en idékonkurranse om hva toppetasjen i deres nye bærekraftige byggeprosjekt i Biskop Gunnerius gate 14B skal inneholde. KLP fikk inn 204 forslag fra både internasjonale organisasjoner og lokale ildsjeler, og Norsk Friluftsliv sitt bidrag, «Kom inn – Kom ut! Allemannsrettens hus» gikk av med seieren og får flytte inn i toppetasjen.
Utviklingen av nasjonalparken er et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv, Syklistenes landsforening og KLP Eiendom.
Tidligere episoder:
SESONG 2
# 2 Norsk Eiendom vil mer enn regjeringen – ber om både pisk og gulrot
Tone Tellevik Dahl | Adm.dir Norsk Eiendom
# 1 40 nye elbilmodeller blir lansert i 2021. Bidrar de til å nå klimamålene?
Christina Bu | Generalsekretær Elbilforeningen
SESONG 1
# 1 Tør du bo 40 etasjer under bakken
Eirik Norman Hansen | Teknologioptimist
# 2 Kunne du tenke deg en selvreparerende bil?
Sigrid Bratlie | molekylærbiolog og forfatter av boken “Fremtidsmennesket”
# 3 Skaper fortetting en bedre by?
Erling Fossen | CEO i Oslo Metropolitan Area
# 4 Hvordan forflytter vi oss i fremtiden?
Bernt Reitan Jenssen | CEO i Ruter
# 5 Er Norge klare for EUs Green Deal?
Katharina Bramslev | Daglig leder i Grønn Byggallianse
# 6 Har byggenæringen noe å lære av bilbransjen?
Anne Sigrid Nordby | Fagansvarlig sirkulære bygg i Asplan Viak
“Morgendagens by” er en podcastserie der vi snakker med fagfolk som har et brennende engasjement for bærekraft, fremtiden og smarte teknologiske løsninger innen mobilitet, by- og stedsutvikling, sirkulærøkonomi og helse. Vi stiller spørsmål til hvordan byene våre vil se ut i fremtiden, og hvordan samfunnet kan bli både smartere og bedre.