POP-UP parking – water reservoir, parking and public space in one solution
Photo credit: THIRD NATURE

Tredje Natur – brobygger mellom eventyr og levelig arkitektur

Flemming Rafn Thomsen er en av gründerne bak Third Nature, et arkitektstudio i København med 25 ansatte. Deres ambisjon er å bygge bro mellom eventyrfortellingene om bærekraftig byutvikling og nordisk levelig arkitektur.

Monsterregn i København satte ny husholdningsstandard

De som startet Tredje Natur, hadde et grunnleggende ønske om å fortelle folk om hvordan byene og bygningene våre her hjemme påvirker også globalt. De grunnla kontoret etter å ha vunnet en arkitektkonkurranse i 2011 som handlet om å endre et 100 hektar stor bydel fra å være et klassisk bydistrikt til å bli en kreativ hybrid der gatene ble brukt til å knytte boliger, byrom, natur og klimaendringer sammen til et stort hele.

To uker etter at Tredje Natur leverte inn forslaget, ble København utsatt for en monsterregn-katastrofe. Byen ble kraftig skadet av oversvømmelsen, og tiltak måtte iverksettes. Flemming Rafn Thomsen sier:

– Vårt forslag ble den første og mest radikale responsen på den nye klimarealiteten. I dag er forslaget et skoleeksempel på hvordan en har husholdningstilnærming til spenstig byforandringer. I dag er Tredje Natur involvert i mange ulike prosjekter, og for tiden spenner de fra ½ kvadratmeter skalérbare klimatilpasningskomponenter til en helt ny øy på nesten 3 millioner kvadratmeter, som vil sikre København fra storflom.

Lynetteholm – a new 2,8 km2 island that will become a new neighborhood in Copenhagen and furthermore work as storm flood protection for the city. Photo credit: COWI, THIRD NATURE and Arkitema for By & Havn.

Menneskelig løsninger på menneskeskapte problemer

Hvordan kan mennesker bygge bro mellom byen og naturen? Hvordan vi kan ta tak i urbanisering og gripe an byrom og parker med empati, samtidig som vi har optimalisering i bakhodet? Her er det viktig med optimaliseringsstrategier når det gjelder klimatilpasning, mobilitet, fleksible løsninger som gjør gater, park og torg smartere. Han sier:

– Vi jobber med miljøvennlige og multifunksjonelle byrom som fremmer smart vannforbruk og biologisk mangfold. Hovedmotivet bak alle prosjektene våre er å knytte menneskene nærmere kloden vår, og vi definerer prosjektene våre som menneskelige løsninger på menneskeskapte problemer.

Climate Tile – a sidewalk tile that can work as a climate adaptation in our dense cities and at the same time contribute to greener and more livable public spaces. Photo credit: THIRD NATURE
Enghaveparken – historic park becomes a climate park that can hold 22.600 m3 rainwater. Photo credit: THIRD NATURE, COWI and Platant

Hvordan tilnærme seg urbanisme og byrom

På arkitektkontoret Tredje Natur jobber de innenfor rammen av Parisavtalen og FNs mål for bærekraftig utvikling. Flemming Rafn Thomsen forklarer at han ofte opplever diskusjonen om klimakrisen og det nødvendige grønne skiftet som polarisert:

– Det ene minuttet er det «Ja, vi kan»! Og i det neste er det «Alt er ødelagt!». Han håper folk vil forlate foredraget hans med en viss forståelse for miljøeffekten byutvikling har, men også med en optimisme med tanke på hvor mange nye muligheter disse utfordringene faktisk byr på. Muligheter som gjør det verdt å stå opp om morgenen!

– Jeg mener at den høye graden av menneskelig oppfinnsomhet, tro og ansvarsfølelse kan bringe oss til et veldig konstruktivt sted. Der vi kan reparere den negative effekten vi har hatt på vår egen natur, skape nye samfunn, byrom og byer som er mye rikere, mer bærekraftige og lønnsomme. En smart og human by er en by som er tilpasset det som lever – ikke omvendt. Mennesker, planet og profitt bør gå hånd i hånd.

Skrevet av: Ann-Sophie Stene

LES MER

Vi kan ikke “bare bli kvitt biler”!

Schlechter har vært ansatt i Siemens i 12 år, og nå har Siemens Mobility et nytt system som innebærer en helt ny måte for byer å styre trafikken på. Spennende? Definitivt. Siemens Mobility vil bidra til “Next Mobility Revolution” – blant annet gjennom balansert trafikkstyring i byene våre.

Les mer »

I hvilken grad oppfyller byer FN’s bærekraftkriterier?

Kari Aina Eik er generalsekretær for Organization for International Economic Relations (OiER), og har jobbet i og for FN i 25 år. Hun brenner for bærekraftmålene satt opp mot 2030, og leder prosjektet der kommuner, byer og fylkeskommuner nå blir kartlagt opp mot FNs bærekraftkriterier. Målet med kartleggingen?

Les mer »
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena