Monsterregn i København satte ny husholdningsstandard
De som startet Tredje Natur, hadde et grunnleggende ønske om å fortelle folk om hvordan byene og bygningene våre her hjemme påvirker også globalt. De grunnla kontoret etter å ha vunnet en arkitektkonkurranse i 2011 som handlet om å endre et 100 hektar stor bydel fra å være et klassisk bydistrikt til å bli en kreativ hybrid der gatene ble brukt til å knytte boliger, byrom, natur og klimaendringer sammen til et stort hele.
To uker etter at Tredje Natur leverte inn forslaget, ble København utsatt for en monsterregn-katastrofe. Byen ble kraftig skadet av oversvømmelsen, og tiltak måtte iverksettes. Flemming Rafn Thomsen sier:
– Vårt forslag ble den første og mest radikale responsen på den nye klimarealiteten. I dag er forslaget et skoleeksempel på hvordan en har husholdningstilnærming til spenstig byforandringer. I dag er Tredje Natur involvert i mange ulike prosjekter, og for tiden spenner de fra ½ kvadratmeter skalérbare klimatilpasningskomponenter til en helt ny øy på nesten 3 millioner kvadratmeter, som vil sikre København fra storflom.

Menneskelig løsninger på menneskeskapte problemer
Hvordan kan mennesker bygge bro mellom byen og naturen? Hvordan vi kan ta tak i urbanisering og gripe an byrom og parker med empati, samtidig som vi har optimalisering i bakhodet? Her er det viktig med optimaliseringsstrategier når det gjelder klimatilpasning, mobilitet, fleksible løsninger som gjør gater, park og torg smartere. Han sier:
– Vi jobber med miljøvennlige og multifunksjonelle byrom som fremmer smart vannforbruk og biologisk mangfold. Hovedmotivet bak alle prosjektene våre er å knytte menneskene nærmere kloden vår, og vi definerer prosjektene våre som menneskelige løsninger på menneskeskapte problemer.



Hvordan tilnærme seg urbanisme og byrom
På arkitektkontoret Tredje Natur jobber de innenfor rammen av Parisavtalen og FNs mål for bærekraftig utvikling. Flemming Rafn Thomsen forklarer at han ofte opplever diskusjonen om klimakrisen og det nødvendige grønne skiftet som polarisert:
– Det ene minuttet er det «Ja, vi kan»! Og i det neste er det «Alt er ødelagt!». Han håper folk vil forlate foredraget hans med en viss forståelse for miljøeffekten byutvikling har, men også med en optimisme med tanke på hvor mange nye muligheter disse utfordringene faktisk byr på. Muligheter som gjør det verdt å stå opp om morgenen!
– Jeg mener at den høye graden av menneskelig oppfinnsomhet, tro og ansvarsfølelse kan bringe oss til et veldig konstruktivt sted. Der vi kan reparere den negative effekten vi har hatt på vår egen natur, skape nye samfunn, byrom og byer som er mye rikere, mer bærekraftige og lønnsomme. En smart og human by er en by som er tilpasset det som lever – ikke omvendt. Mennesker, planet og profitt bør gå hånd i hånd.
Skrevet av: Ann-Sophie Stene