Dr. Mouna Mouna Esmaeilzadeh, Lege og hjerneforsker
Dr. Mouna Mouna Esmaeilzadeh, Lege og hjerneforsker

Tror på evig liv om du holder deg frisk i 20-30 år til!

Hva er meningen med livet om vi aldri dør? Er vi fortsatt mennesker?

Mouna Esmaeilzadeh er opprinnelig fra Iran, og flyktet til Sverige som 3-åring. I dag er hun lege og hjerneforsker, entreprenør og en kjent TV-personlighet i Sverige. 

Dr. Mouna kommer på Evolve Arena 10-11. november og i den forbindelse møtte vi henne i podcasten Morgendagens By for å snakke om evig liv, teknologi og de etiske dilemmaene som kommer i kjølvannet av dette. 

Lytt her:

Sult vil ikke være et problem i fremtiden

– Teknologisk utvikling er uunngåelig, sier Mouna Esmaeilzadeh og peker på at “Livet som vi kjenner det, vil endres drastisk de neste tiårene”. Den teknologiske utviklingen vil gi oss muligheten til å gjøre genetiske endringer i arvestoffet i alle celletyper i alle levende organismer. Denne teknikken blir gjort av det som kalles  “genetiske sakser”. Dr. Mouna tror vi vil kunne endre menneskers gener og dermed utrydde og eliminere kreft og alzheimer i fremtiden. Med denne metoden mener mener Mouna at man potensielt kan utrydde et av verdens største problemer; sult. 

Men en slik utvikling vil kreve et enormt ansvar. For teknologien reiser enorme etiske problemstillinger hvor man må vurdere risiko og et regelverk vi ikke har tatt stilling til før. Dr. Mouna poengterer at det er viktig at teknologien ikke faller i feil hender. Hun sammenligner det velfungerende norske og svenske demokratiet med hennes hjemland Iran. “Barn og unge i Norge og Sverige er de mest privilegerte menneskene i verden, og er i en posisjon til å forme fremtiden.”, sier hun. 

Når det kommer til kunstig intelligens, genetiske sakser og nanoteknologi er det ikke bare snakk om teknologisk utvikling. Vi har mulighetene og forutsetningene til å forme fremtiden akkurat slik vi vil ha den. 

“Om 10 år vil vi le av at vi dro til legen da vi var syke”

Vil mennesker kunne leve evig? Er det noe vi vil?

“Om du kan holde deg frisk de neste 20-30 årene, så er sannsynligheten ganske stor for at du får oppleve den revolusjonen som kommer innen vitenskap og teknologi”, sier Esmaeilzadeh, og fortsetter; “men evig liv er veldig abstrakt og vanskelig å ta stilling til”. Selv om det  ifølge Dr. Mouna absolutt vil bli mulig etterhvert, spør hun seg om det er noe vi egentlig ønske. “Får livet verdi og mening om vi lever evig og kan vi kalle oss for mennesker dersom det skulle skje” spør hun filosofisk og undrende. 

“Jeg vil heller leve en meningsfull dag, enn 1000 meningsløse”

Med evig liv kommer det i tillegg  en del utfordringer. Overbefolkning vil bli et faktum. Hvor skal folk bo? Hvis man kan velge en alder for livet, hvor gammel skal man være? Mouna mener at vi mennesker er såpass kreative og oppfinnsomme at hun ikke er veldig bekymret. Hun nevner også at vi kommer til å fortsette å utforske andre planeter, men understreker at vi først må ta vare på den vi har. 

Kreft er historie

Mouna mener teknologien vil komme til et punkt hvor mennesket har nanoroboter som reiser rundt i kroppen og holder oss friske, blant annet ved å eliminerer kreftceller. Ved hjelp av genetiske sakser vil vi også ha muligheten til å designe våre barn, og allerede i fosterstadiet vil man kunne designe blant annet øyenfarge, hårfarge og andre forskjellige trekk.  Man vil til og med kunne sørge for at barnet ikke skal kunne få kreft. “Jeg tror at kreft vil være historie i løpet av 10, maks 20 år”, sier Mouna. 

Dette vil igjen føre til flere utfordringer og dilemmaer. Det vil bli reist spørsmål om det er forsvarlig, både vitenskapelig, politisk og etisk, å ta den i bruk. “Det er vanskelig å spå hva slags konsekvenser det vil medbringe, men konsekvensene av å ikke ta i bruk et middel som potensielt kan eliminere verdensomfattende sykdommer kan potensielt være større”, kommenterer hun.   

BLI PARTNER


LES MER

Subscribe to our newsletter

Don't miss new updates on your email
Søk om Startupbillett til Evolve Arena
Vår innovasjonsansvarlig vil ta kontakt med deg så fort hun har mulighet

Inspirasjon og nyheter rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og gode tilbud fra Evolve Arena