DIN BY: Hvordan ser den ut hvis du fikk bestemme, Karl Alveng Munthe-Kaas?
Oda gründer Karl Alveng Munthe-Kaas, mottok stafettpinnen fra Byråd for Næring og Eierskap, Victoria Marie Evensen. Hun har fått med seg at Oda (tidligere Kolonial) ønsker kontor på Tøyen og lurte derfor på hvorfor de vil bli i byen og hva de kan tilføre Tøyen.
Karl Alveng Munthe-Kaas er konsernsjef og medgründer av Oda og har jobbet med Oda sin fødselen for åtte år siden. Vi har snakket med han om hvordan byen ville vært om han fikk bestemme. Bakgrunnen er at Byråd for Næring og Eierskap i Oslo, Victoria Marie Evensen, har utfordret han til å være med. Evensen sa: «Jeg kunne tenke meg å utfordre Karl Munthe-Kaas i Oda (tidligere Kolonial). De ønsker hovedkontoret på Tøyen. Jeg lurer på hvorfor de vil bli i byen og hva de kan tilføre Tøyen”.
Munthe-Kaas er en travel mann, men tok utfordringen på strak arm, så lenge vi kunne ta “praten” på mail. Og svaret på spørsmålet til Evensen kommer kontant: “Oda har sine røtter i Oslo, fra vårt første kontor ved Nedre Vaskegang ved Akerselva, via Grunerløkka og Nydalen, og nå til Tøyen. Vi er et bysbarn, og vil alltid ha tilknytning til Oslo, selv om vi vokser globalt. Oslo har veldig mange gode utviklere, ingeniører, dataanalytikere og produktledere, og vi ønsker å bygge opp det miljøet ytterligere. Tøyen er dessuten et flott område, og svært sentralt med strålende kollektivtilkobling for veldig mange av våre ansatte. Vi gleder oss til å bli en del av Tøyen, og tilføre flere hundre høyteknologiske arbeidsplasser. Vi skal bidra til nærområdet, og ta godt i bruk de sosiale tilbudene”, sier han.
Så til agendaen. Hvor er du fra:
-Skøyen, Oslo
Gi en kort beskrivelse av Skøyen og området du vokste opp i
-Jeg er vokst opp i Obosborettslaget Casinetto, som ligger inntil sørvestsiden av Frognerparken. I dag bor jeg rett ved siden borettslaget. Området var fantastisk å vokse opp i, derfor valgte vi å flytte tilbake med våre fire barn. Det er grønt, pent, og rolig og samtidig fantastisk sentralt. Majorstua, Frogner og sentrum er noen minutters el-scooter tur unna.
Hva er det beste med Skøyen og området?
– Barna løper fritt ute, og det er masse aktiviteter. Det er veldig sosialt og mange hyggelige naboer. Frognerparken er en nydelig park. Jeg kan gå med barna til skolen uten å krysse en bilvei. Og når jeg kjører opp Arnstein Arnebergsvei, med nydelig løvtrær som henger over veien, så merker man knapt at man er innenfor Ring 2. Samtidig som at jeg elsker byen, og føler jeg får i både pose og sekk.
Og hva er det verste?
-Det er vanskelig å finne noe, må jeg si. Det er ikke så mye sjøutsikt, men i stedet mye grønt å se på. Det er et lite stykke bort til Borgen for T-bane, men nå blir det T-Bane på Skøyen, så da kan vi ikke klage over det heller. Da vi vokste opp var det en liten gåtur til en litt liten nærbutikk, men det problemet har vi i Oda løst, sier han stolt uten å legge skjul på snikreklamen.
Om du hadde absolutt eneveldet og kunne endre byen slik at den ble slik du ønsket med et trylleslag – hva ville du gjort og hvorfor?
-Jeg ville strammet inn ytterligere for bilfritt sentrum, men samtidig lagt bedre til rette for varetransport. Flere stopp-lommer. Jeg tror vi må huske at for å tilrettelegge for at befolkningen kan sykle, gå og bruke kollektiv transport, så må varene kunne flyte lettere til der folk bor og jobber. Hver av våre varebiler erstatter daglig 200 turer til butikken. Vi må oppmuntre til denne nye vareflyten, slik at menneskene kan ferdes friere.
– Og så ville jeg lagt motorveien i tunnel fra Frognerkilen og inn til byen, og bygd en nydelig park og bydel helt ned til vannet.
Sjekk programmet: Grønt transportsystem for en sirkulær økonomi
Byer og nabolag benytter i økende grad smartteknologi. Hva vil du trekke frem som gode eksempler på god bruk av smartteknologi og hva er etter din mening baksiden av smartteknologisens medalje?
-Er det en bakside? Det virker innlysende for meg at vi burde bruke data enda mer aktivt. Jeg tror særlig på smartere veiavgifter, metoder for å avvikle køer bedre, og på nabolagsnivå så tror jeg vi kan dele ressurser på smartere måter.
Sjekk programmet: Nabolag for fremtiden – hvordan leve, bo og møtes i fremtiden
Hva mener du er det aller viktigste for å skape en bærekraftig by?
– Et levende bysentrum, rikt på opplevelser, mat og drikke og kultur. Større utearealer og gatecafeer. Begrenset bilisme, men god tilgang på offentlig transport, sykler og el-scootere. Store grøntarealer og parker, og offentlige tilbud som badeparker og sportsarenaer.
Hva er ditt forhold til El-sparkesyklene?
-Jeg syntes de er helt fantastiske. I debatten så glemmer folk at el-sparkesyklene på sitt meste stod for omtrent like mye transport som offentlig kommunikasjon. Det er en god ting.
Problemet var parkering og råkjøring. Vi skulle funnet bedre løsninger på det og innført strengere regler og bøter. Etterhvert ville bruken blitt mer moden. Jeg tror aldersgrenser burde vurderes også, og muligens andre designløsninger for å bedre sikkerheten. Man har et relativt høyt tyngdepunkt og mindre balanse, så kanskje doble hjul, eller at man satt lavere på et sete kunne bedret ulykkesstatistikken.
Hva er det aller viktigste for at innbyggerne i byen skal trives?
-At vi har tillit til hverandre, og at vi jobber mot ulikhetssamfunnet. Vi må sikre gode arbeidsmuligheter for unge, og gjøre store løft for å forhindre utenforskap. De verdiene, kombinert med god byplanlegging gjør folk lykkelige.
Dette er en artikkelstafett hvor du sender utfordringen om å være med på artikkelen videre til neste mann – hvem synes du det hadde vært interessant å utfordre og hva er det du er spesielt nysgjerrig på?
– Jeg sender stafettpinnen videre til Fredrik Gulowsen, daglig leder og gründer av Nyby.
Evolve Arena er en opplevelsesbasert møteplass og konferanse som setter søkelyset på morgendagens by og samfunnsutvikling. Frem til konferansen ønsker vi å lære av noen av de mest sentrale aktørene og meningsbærerne i Norge. De som kan være med å gjøre en forskjell